Ekmeğin Saklanma Koşulları ve Kullanımı

Anasayfa / Blog / Ekmeğin Saklanma Koşulları ve Kullanımı
Faydalı Bilgiler

Ekmeğin Saklanma Koşulları ve Kullanımı

•    Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
•    Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir.
•    Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
•    Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur.
•    Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır.
•    Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise kalan kısmın ambalajlı olarak saklanmasına özen gösterilmelidir.
•    Gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir.
•    Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.
•    Ekmeğin muhafaza edildiği poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.
•    Dumanı üstünde, sıcacık ekmekleri poşete koymadan önce kese kağıdı, ya da temiz havlu kağıdı gibi bir materyale sararak soğutmalıyız ki nemlenmesin.
•    Ekmekleri hava ile temasını keserek saklamalıyız. Onları ekmek kutusunda saklamak en ideal yöntem olacaktır. Poşet içerisine koyarken de ağzını sıkıca kapattığımızdan emin olmalıyız.
•    Ekmeği sakladığımız torbamız çok geniş olmamalı ki içerisinde hava girmesin. Bunun için kutuya veya poşete koyarken ekmeği tam saracak ürünler; streç film veya kilitli poşetler kullanabiliriz.
•    Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silebiliriz. Sirkeli suyun bakteri ve küflerin erken gelişimini engellediğini unutmayınız.
•    Ekmeğimiz arttıysa streç filme sararak dondurucuya, 24 saat içerisinde tüketeceksek buzdolabına koyabiliriz
•    Bayatlamış ekmekleri rondodan geçirip, ufaltarak cam kavanozda veya kilitli poşet içerisinde buzdolabına kaldırabilir, ihtiyacımız olduğunda pratik bir şekilde kullanabiliriz.
•    Derin dondurucudan çıkarıp kullanacağımız ekmekleri mikrodalga fırında tazeleyebiliriz. Fakat ısıttığımız ekmeklerden kalan parçaları tekrar derin dondurucuya kaldıramayacağımızı unutmayalım.

SICAK EKMEĞİ HEMEN TÜKETMEYİN!

Doç. Dr. Seyhun Yurdugül "Ekmek alındıktan 4-5 saat sonra tüketilmeli. Fırından çıktıktan sonra hemen tüketilmemeli. Belli sıcaklık şartlarında ekmeği tutarsanız zaten çıtır özelliğini koruyor. Ekmek, 8-9 saat özelliğini korur sonra da bayatlamaya başlar. Ekmek, mide ve bağırsak sistemlerimizden geçerken ekmeğin yumuşak yapısı dönüşüme uğruyor. Bu dönüşümde ekmek ne kadar yumuşak olursa yapının oluşması o kadar zorlaşır. Ekmeğin bağırsakta daha özümsenmesini istiyorsak sıcak değil, normal hale geldikten sonra tüketmeliyiz" dedi.

Yazın havaların sıcak olduğu zamanlarda ağzı sıkıca kapatılmış ve dışarıda muhafaza edilen ekmekler birkaç gün sonra küflenmeye başlar. Bunu önlemek  için sıcak havalarda ( torba içinde olsa dahi ) ekmeği mutlaka buzdolabında saklayınız.

_75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406