Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ekmek ve Besin Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BESAŞ) işbirliğiyle hazırlanan “Ekmek Sektöründe Gençlerin İstihdam Edilebilirliğinin Arttırılması” adlı Erasmus + Stratejik Ortaklık Projesi, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından onaylandı.

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından onaylanan Ekmek Sektöründe Gençlerin İstihdam Edilebilirliğinin Arttırılması Projesi’nin ulusal ortağı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), yerel ortağı ise Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak belirlendi.

Projenin yurt dışı ortakları ise Estonya’dan Gıda ve Fermantasyon Teknolojileri Merkezi (TFTAK), Romanya’dan ise Ulusal Gıda Biyokaynakları Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (IBA) olacak.

Projenin amacı

Fırıncılık sektöründe mesleki beceri ve bilgi birikimine sahip olmayan gençlerin sorununa bir cevap olması hedeflenen projenin amacı, şöyle belirlendi:

“Fırıncılık sektörüyle ilgili ücretsiz ve yenilikçi eğitim materyalleri vasıtasıyla erken okuldan ayrılan veya yetersiz eğitim almış gençlerin istihdam edilebilirliğini artırmak için fırsat sağlamak,

Gençlerin işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlamak ve onları profesyonel yaşam için hazırlamak

Fırıncılık sektöründeki genç çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik esnek ve akıllı eğitim materyalleri hazırlayarak kolayca erişebilecekleri ve kullanabilecekleri yenilikçi yaklaşımlar (metodolojiler, araçlar ve uygulamalar) geliştirmek,

Ekmekçilik sektöründe daha kalifiye çalışanların istihdam edilmesini sağlamak.”

18 ay sürecek

Bursa’da bir açılış konferansı ile başlayacak olan ve 18 ay sürmesi planlanan projenin bütçesi, 147.600 avro olarak belirlendi.

Ekmek Sektöründe Gençlerin İstihdam Edilebilirliğinin Arttırılması Projesi kapsamında, “İyi Ekmek Üretimi, Duyusal Analiz, Hijyen ve Sanitasyon, AB ve Türkiye Mevzuatı” konularında olmak üzere dört el kitabı hazırlanacak. Ayrıca konuyla ilgili fırıncılığa adım atacak hedef gruba internet üzerinden eğitim modülü hazırlanacak, akıllı telefon uygulaması ve proje web sayfası oluşturulacak.

Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve BESAŞ işbirliği ile hedef gruba Bursa’da eğitimler düzenlenirken, Estonya’da 5 gün süreli duyusal ekmek analizi eğitimi de alınacak. Romanya’da yapılacak olan 5 gün süreli eğitimde ise katılımcılar Ekmek Üretim Pilot Tesisini ve tesisin deneyimli kadrosu ile farklı ekmek çeşitleri üretimini görme fırsatı bulacaklar.