Besaş Ayran 1 Lt.
29,50 TL
-
ENERJİ (kcal/kj) (100 g.'da) 34/142
-
YAĞ (g) (100 g.'da) 1,8
-
DOYMUŞ YAĞ (g) (100 g.'da) 0,8
-
KARBONHİDRAT (g) (100 g.'da) 2,4
-
TOPLAM ŞEKER (g) (100 g.'da) 2,4 (Laktoz)
-
PROTEİN (g) (100 g.'da) 2
-
TUZ (g) (100 g.'da) 0,65
İçindekiler; Pastörize ve homojenize inek sütü , su, yoğurt kültürü, tuz (en çok %1 içerir).
Ayranın Beslenme ve Sağlık Açısından Önemi
Ayran, protein, kalsiyum, fosfor, vitamin B2 (riboflavin), vitamin B1 (tiamin), ve vitamin B12 içeriği bakımından oldukça zengin bir üründür.
Ayran, vücudun sıvı dengesinin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle vücudun ter yoluyla kaybettiği sıvının, yine mutlaka sıvı tüketimiyle geri kazanılması gerekmektedir. Bu sıvının sodyum ve klorür iyonları açısından zengin olan ayran ile karşılanması bu ürünün önemini artırmaktadır.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu da ayranı, özellikle içeriğinde bulundurduğu yoğurt bakterileri sayesinde önemli bir içecek yapmaktadır. Bu araştırmalarda özellikle yoğurt bakterilerinin kanser başlangıcını önlediği ve tümör hücrelerinin gelişimini gerilettiği saptanmıştır.
Ayrıca, ayran kolesterol miktarını azaltmasının yanı sıra, toksik maddelerin nötralizasyonunu da sağlamaktadır. Ayrıca iyi kalite protein içermesi, kemik sağlığı devam ettiren kalsiyum içeriği ve yaşam kalitesinin artmasına verdiği katkıdan dolayı ayrana mucizevi bir içecek demek yanlış olmaz.