Diyabetik Ekmek

3,50 TL

  • ENERJİ (kcal/kj) (100 g.'da) 232/975
  • YAĞ (g) (100 g.'da) 1.1
  • DOYMUŞ YAĞ (g) (100 g.'da) 0.2
  • KARBONHİDRAT (g) (100 g.'da) 39
  • TOPLAM ŞEKER (g) (100 g.'da) 2.1
  • PROTEİN (g) (100 g.'da) 7.8
  • TUZ (g) (100 g.'da) 1
  • Diyet Lif (g) 100 g'da 16.7
  • Glisemik İndeks 57.8

İçindekiler:Dirençli nişasta içeren diyabetik un, su, maya, tuz, ekmek katkı maddesi(mono ve digliserdlerin diasetil tartarik asit esterleri, şeker, askorbik asit, enzim,kalsiyum kabonat), kalsiyum propiyonat.

DİYABETİK EKMEK NEDİR?              

Çağımızın başlıca  sorunlarından birisi de şeker hastalığı ve obezitedir. Bu tür hastalıklara genetik faktörlerden daha çok, insanın gereğinden daha fazla gıda alması neden olur.Bu fazlalık vücutta yağa dönüşür ve bu yağlar glikozun kana geçişini engelleyerek kan şekerinin artmasına neden olur. Belirli seviyenin üzeri şeker hastalığı olarak nitelendirilir.     Karbonhidratlar, ağız ve ince bağırsakta parçalanarak glikoza dönüşür. Karbonhidrat içeren gıdaların kan şekerini nasıl yükselttiğini ölçen bir değer vardır.Bu değere glisemik indeks denir. Glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerinizi daha fazla yükseltirken düşük olanlar daha az yükseltir.Diyabetik ekmek dirençli nişasta içerdiği için glisemik indeksi düşüktür.     Dirençli nişasta  ince bağırsakta parçalanmaz ancak   kalınbağırsakta fermente olur. Oluşan bileşikler buradaki yararlı bakteriler tarafından kullanılır.Dirençli nişasta ince bağırsakta parçalanmadığı için kan şekeri diğer nişastalarda olduğu gibi yükselmez.      Diyabetik ekmeğin glisemik indeksi referans olarak glikoz baz alındığında 57,8 dir ve bu değer normal ekmekten daha düşüktür. Normal ekmek yüksek glisemik indeksli gıda sınıfına girerken, diyabetik ekmek orta glisemik gıdalara girmektedir.İçeriğindeki dirençli nişasta nedeniyle kan şeker düzeyi  normal ekmeğe göre daha az, daha yavaş ve dengeli biçimde yükselir. Kalorisi daha düşüktür ve daha uzun süre tokluk hissi verir. Açlık hissini baskılar. Böylelikle kandaki düşük glikoz konsantrasyonuyla  birlikte insülin hormonu seviyesi de azalmakta ve depo yağların kullanımı artmaktadır.Bu nedenle obeziteye sebep olan etmenler azalır.      Diyabetik ekmekte kullanılan unda TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş dirençli nişasta bulunmaktadır. Diyabetik ekmek öncelikle şeker hastaları ve obezite sorunu olanlar için üretilmiş olup diyet yapanlar için de ideal bir tercihtir.

•  Enerji alımını düşürdüğü için diyet yapan kişilerce normal ekmeğe göre tercih edilmelidir. Çünkü glikoz  ihtiyaçtan fazla alındığında vücutta yağa dönüştürülerek depolanmaktadır.

•  Kalın bağırsakta fermente olması nedeniyle diyet lif özelliği   göstererek burada bulunan yararlı bakterilerin miktarını arttırır.

ÖNEMLİ UYARILAR: Diyabetik ekmek hem dirençli, hem de normal nişasta içermektedir. Bu nedenle tüketim miktarına dikkat edilmesi, şeker hastalarının kan şekeri düzeyine göre sınırlı tüketmeleri önerilmektedir. Ayrıca diyabetik ekmek bir ilaç değildir ve tedavi edici etkisi yoktur. Normal ekmeğe göre şekerinizi daha az, daha yavaş yükseltir ve kalorisi daha azdır.

_75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406