1979 yılında belediye önderliğinde kurulan ve resmi üretime 1982 yılında geçen BESAŞ Halk Ekmek Fabrikası yıllık toplam 70 milyon adet ekmek üreterek kentin ekmek ihtiyacının %20 sini karşılamaktadır. Temel amacı Bursa halkına Kaliteli, Sağlıklı, Hijyenik ve Ekonomik ekmek ve ekmek çeşitleri, unlu mamuller, süt ve süt ürünleri üreterek, piyasada denge unsuru olmaktır.

BESAŞ Halk Ekmek Fabrikası, Bursa’nın en büyük, Türkiye’nin ise üçüncü büyük ekmek üretim tesisidir. Bursa Organize Sanayi Bölgesinde 13.500 metrekarelik alanda kurulu olan fabrikada toplam 6.400 metrekarelik kapalı alanda, 5 adet tünel tipi fırınla, el değmeden tam otomatik makinelerle saatte 12.700 adet (400 gr.) ekmek üretme kapasitesine sahiptir.

 
 

Sektörle ilgili akademisyen ve uzmanların çalışmalarını da dikkate alarak yeni ürün çalışmalarına da yön verilmektedir. Bu doğrultuda Bursa Büyükşehir Belediyesi İle Uludağ Üniversitesi arasında 23.01.2012 tarihinde imzalanan Gıda ve Beslenme İş Birliği Protokolü kapsamında 3.000.000 TL ‘lik yatırımla Besaş Unlu Mamuller Araştırma Ve Üretim Merkezi 1000 metrekare kapalı alana sahip bünyesinde analiz laboratuvarı, rol ekmek lamine hattı, döner fırın, matador fırın, dinlendirme odası üniteleri mevcuttur. Ayrıca kazan dairesi, jeneratör, chiller grubu, soğuk hava deposundan  oluşan yardımcı ünitelere de sahip olan bu tesiste, ekmek üretim makinası (könig), mobil mikser kazanı, elektrikli katlı fırın, mobil mikser, fermantasyon odası, tartı silosu ve yardımcı ekipmanları vb. oluşan günümüzün en gelişmiş makine ve teçhizatı ile üretim çalışmalarına 11.03.2014 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır. Bu tesis saatte 7500 adet rol ekmek üretim kapasitesine sahiptir.

BESAŞ bu iki tesisinde; Francala, Kepekli Ekmek, Ayçekirdekli Ekmek, Çavdarlı Ekmek, Tam Buğday Unlu Ekmek, Köy Ekmeği 1000 gr., Küçük (Roll) Ekmek, Kepekli Küçük Ekmek, Tuzsuz Küçük Ekmek, Şampiyon Ekmek, Tam Tahıllı Ekmek, Yulaflı Ekmek, Ruşeymli Ekmek, Çikolatalı Ekmek, Sandviç Ekmeği, Organik Siyez Tam Buğday Ekmeği ve Ramazan ayında Pide olmak üzere toplam 17 çeşit ekmek üretilmektedir.

Toplam üretimin %13’ünü oluşturan Çeşit Ekmekler, Türk Gıda Kodeksine uygun, ambalajlı olarak satışa sunulmaktadır.

Halkımızın temel besin kaynağı olan ekmek üretimi yapan şirketimiz, Bursa Büyükşehir Belediyesinin tarımsal kalkınmaya destek projesi kapsamında, şirket amaç ve hedeflerine uygun olarak Süt Ürünleri sektörüne yatırım yapmıştır.

Günümüzün en gelişmiş makine ve teçhizatı ile 6.000.000 TL’lik yatırımla üretim çalışmalarına başlayan Besaş Keles Süt ve Süt Ürünleri Tesisi; tek vardiyada 30 ton süt işleme kapasitesine sahip olup, hedef olarak 3 vardiya 60-70 ton günlük süt işleyerek, Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık yöresindeki hayvancılığı kalkındırmak ve bölgeye iş imkanı sağlayarak bölgenin refahına katkıda bulunmak amacı ile 9 Kasım 2013 tarihinde resmi açılışı yapılarak faaliyetine başlamıştır. Tesiste işlenen sütler bölgedeki kooperatiflerden alınmaktadır.

Besaş Keles Süt ve Süt Ürünleri Tesisi’ nin ürün portföyü; Ayran, Günlük Süt, Yoğurt, Süzme Yoğurt, Dil Peyniri, Krem Peynir, Klasik Beyaz Peynir ,Gurme Kaşar, Tost Peyniri, Krema ve Kahvaltılık Lor olmak üzere 14 çeşit üründen oluşmaktadır.

Tüm alımların şeffaf bir ortamda ihale yoluyla yapıldığı   BESAŞ’ ta girdi olarak kullanılan hammaddelerin kontrolleri,  

teknolojik cihazlarla (Farinograf, Ekstensograf vb.) donatmış olduğu laboratuvarında, kendi elemanları olan Gıda Mühendisi ve Gıda Teknikeri tarafından yapılmaktadır.

BESAŞ, gıda sektörünün en önemli kalite sistemleri olan   TS-ISO-EN 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi,TS-ISO-EN 22000 Gıda  Güvenliği Yönetim Sistemi,TS OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Uygunluk Belgesive TS Hizmet Yeterlik Belgesine sahiptir. Bu sistem belgelerinin entegre olarak bir arada kullanılmaları sinerjiyi arttırarak kuruluş performansımızı  olumlu yönde etkilemektedir.

Piyasaya çıkarılacak yeni ürünler belirlerken; belli aralıklarla yapılan Müşteri Memnuniyeti Araştırması ile elde edilen bulgular, tüketiciler tarafından Halkla İlişkiler birimine ulaşan talepler, satış noktası ve dağıtım pazarlama personeli tarafından görüşleri alınan müşterilerin tüm önerileri titizlikle takip edilmekte ve değerlendirilmektedir.

Şirketimizin en ayırt edici özelliği hiçbir kamu kaynağı kullanmadan tüm yatırımlarını kendi öz kaynakları ile yapmakta olup, her yıl ortaklarına kar dağıtımı yapmaktadır. Ayrıca Bursa şehrinin eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine sponsorluk yapmaktadır.  Her yıl Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından belirlenen 250 büyük firma arasında yer almaktadır.

Bursa ili merkez ilçeleri Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Gemlik, Keles, İnegöl ve Gürsu'da 3’ü şirkete ait olmak üzere toplam 500'ün üzerinde satış noktasına özel dizayn edilmiş 35 adet aracıyla hizmet veren BESAŞ bu sayede ürünlerini tüketicilerine daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde ulaştırabilmektedir.

EKMEĞİN TARİHÇESİ

 

bread cover

Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir. Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski ve önemli gıda maddesidir. Karbonhidrat ve Protein kaynağı olan ekmek, özellikle tahıla dayalı bir beslenmenin yaygın olduğu ülkemizde beslenme açısından büyük öneme sahiptir. Türkiye'de, insanların gündelik hayatlarında tükettikleri enerjinin % 66'sı tahıllardan, bu oranın % 56'lık kısmı yalnız başına ekmekten karşılanmaktadır. Mayalı ekmek, ilk kez M.Ö. 1800 yıllarında Eski Mısırlılar tarafından bulunmuştur. Mısırlıların, ekmeği zenginleştirilmek için ekmeğe bal, hurma gibi maddeler kattıkları tespit edilmiştir. Eski Mısır'da hemen her olayda ve törende ekmek, ekonomik katkısı açısından büyük nimet olarak kabul edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ekmek ve ekmekçilik hakkında çeşitli kanunlar çıkartılmıştır. Bu kanunların İlki İse; Sultan II. Bayazıd "Fermanı"yla yürürlüğe konan "Kanunname-i İhtisabı-ı Bursa" 'dır. Bu kanun dünyada "Standardizasyon" anlamındaki ilk uygulama olup, aynı zamanda bugünkü manada ilk "standart"dır. "Kanunname"nin ilk bölümü ekmekçilik esaslarına ayrılmıştır. Bu esaslarda ekmekçiliğin teftişi, ekmeğin fiyatlandırılması, kullanılan malzemenin kalitesi, gramajı gibi konular detaylı şekilde ele alınmıştır. Ekmek, günümüzde de vazgeçilmez bir besin olduğu için fırıncılık mesleği de, önemini artan şekilde korumaktadır.

 

 

 

 

 

BESAŞ’ IN KURULUŞU   

Bursa'da 1979 yılında tüm fırıncı esnafının grev yapması sonucu şehrimizin ekmek ihtiyacı çevre ilçe ve yakın illerden karşılanmıştır. Bursa'daki bu sıkıntıları önlemek ve kaliteli, sağlıklı, ekonomik ekmek ihtiyacını karşılayıp aynı zamanda piyasadaki rekabet ortamını ve fiyat dengesini sağlamak amacıyla, o dönemde görev yapan yerel yöneticiler tarafından aynı yıl BESAŞ'ın kurulmasına karar verilmiştir.

 

Bursa Ekmek ve Besin San. ve Tic. A.Ş. ; 1.000.000 TL sermayeli, 9 (dokuz) kişi yönetim kurulu üyesi, 3 (Üç) kişi denetleme kurulu üyesinden oluşan yönetimi İle 13 Temmuz 1979 tarihinde Türk Ticaret Siciline kayıt yaptırılarak, Organize Sanayi Bölgesinde (mevcut yerinde) resmen kurulmuştur.

TARİHÇE

 

 

KURUCU YÖNETİM KURULUMUZ 

 

Mustafa ATAK (Başkan)     

 

Mustafa EROĞLU (Başkan Vekili)      Mustafa CAN (Başkan Vekili)      Sebahattin GÖBELEZ (üye)      Celal DIBIRDIK (Üye)                  Arif TAK (Ûye)            

 

  Ferit DOYURUR (Üye)            Nazif ERSÖZ (Üye)            İlhan ALTIN (Üye) 

 

                     

KURUCU DENETLEME KURULUMUZ  

 

          Adil EDESEN       Nurettin AŞAN      Yusuf KIRAYOĞLU

 

 

Fabrika binası, mülkiyeti BESAŞ A.Ş. ye ait olan 13.500 m2 arsanın üzerine 3000 m2lik kapalı alan inşaat temeli 13 Mayıs 1980 tarihinde atılmış olup, 17 Nisan 1981 tarihinde bitirilmiştir. 19 Nisan 1982  yılında resmi üretim faaliyetlerine başlamıştır. 1982 yılında, 1475 sayılı iş kanununa göre işçi statüsünde ve çalışanlarının özlük hakları BESAŞ'ın uhdesinde olmak üzere toplam 50 kişi ile faaliyete başlanmıştır. Tüm personellerin ücretlerini 1984 yılına kadar Bölge Çalışma Müdürlüğünün tayin ettiği yüksek hakem kurulu belirlemiştir. Sendikal faaliyetler, 1984 yılında 46 sendika üyesi personel ve 31 idari kadro personeli ile başlamıştır. 2 vardiyalı çalışma sistemi ile günlük ortalama olarak 30.000 adet francala (bir çeşit) ekmek üretimi yaparak yıl boyunca % 40 kapasite ile üretim faaliyetini sürdürerek Bursa'nın 1982 yılında 250.000 civarında olan günlük ekmek tüketiminin % 12 ihtiyacını karşılamıştır. 1982 yılında bir francala ekmek 400 gr. olarak 20 TL. satış fiyatı ile piyasaya arz edilmiştir. Ekmek sevki, 7 adet 3,5 tonluk Bedford kamyonet ile yapılmaya başlanmıştır. Ekmekler demir kasalara istiflenerek Bursa'nın muhtelif yerlerinde bulunan 10 adet, 1. Gürsu, 2. Kestel, 3. Ertuğruigazi, 4. Davutkadı, 5. Setbaşı, 6. Orhan camii yanı, 7. ivazpaşa, 8. Koğuk Çınar 9. Gülbahçe ve 10. Papaz çeşme gibi reyonlarda ve az miktarda marketlere cezaevi ve bazı resmi kurumlara ekmek vererek faaliyetlerini sürdürmüştür.

 

 

YÖNETİM KURULU BAŞKANLARIMIZ

 

Mustafa EROĞLU

1979-1980

 

Mustafa ATAK

1980-1981

 

Ekrem BARIŞIK

1981-1986

 

Ekrem BARIŞIK

1987-1989

 

Teoman ÖZALP

1989-1994

 

Erdem SAKER

1994-1999

 

Erdoğan BİLENSER

1999- 2004

 

Hikmet ŞAHİN

2004-2009

 

Recep ALTEPE

2009-2017

 

Alinur AKTAŞ

2017-2019

 

Mustafa BEKTAŞ

2019-2020

 

Murat DEMİR

2020-....

 

 

GENEL MÜDÜRLERİMİZ

 

Mustafa EROĞLU 

1982-1983

 

Yılmaz ILGAZ

1983-1986

 

Ahmet SEVİNECEK

1986-1989

 

Sebahattin YEDİKARDEŞ

1989-1989

 

Hilmi ÖZALPAY

1989-1994

 

Kazım KORKMAZ

1994-1999

 

Mesut SAĞIR

1999-2004

 

Cevat TULGARER

2004-2009

 

Bayram YILDIZ

2009-2010

 

Mustafa BEKTAŞ

2011-2018

 

Hakkı GÜLŞEN

2020-....

 

 

 

 

 

 VİZYONUMUZ

Türkiye’de ekmek ve ekmek çeşitleri, unlu mamuller, süt ve süt ürünleri üreten firmalar arasında kullanılan teknoloji, ürün ve hizmet kalitesi ile fark edilen lider bir firma olmak..

 

 MİSYONUMUZ

Kaliteli, sağlıklı, ekonomik, hijyenik ekmek ve ekmek çeşitleri, unlu mamuller, süt ve süt ürünleri üreterek sektörde yol gösterici olmak, fiyatta dengeyi sağlamak.

 ENTEGRE KALİTE POLİTİKAMIZ

• Müşteri istekleri, gıda güvenliği, helal standartları ve yasal şartların gereklilikleri doğrultusunda ürün niteliğini iyileştirmek ve müşteri memnuniyetini artırmak.

•Kalite ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerini sürekli iyileştirmek.

•Temel mal ve hizmet alımlarının kamuoyuna açık bir şekilde yapılmasını sağlamak.

•Hammadde tedariğinden başlayarak ürünün üretilip depolanması, sevkiyatı ve müşteriye ulaşana kadar olan süreçte insan sağlığını ön planda tutarak gıda güvenliği gereksinimlerini karşılamak ve sürekliliğini sağlamak.

•Faaliyetlerimizi yürütürken, çalışanlarımızın sağlık ve iş güvenliğini gözeterek her türlü iş kazasını en aza indirmek için kararlı ve sürekli bir gayret içinde olmak.

•Ürün kalitemizi ve güvenilirliğini arttırmak için tedarikçiler ile karşılıklı ilişkiler içerisinde bulunarak tedarikçi firmalarımızın da gelişimini sağlamak, kaliteyi ilke edinmiş tedarikçilerle çalışmak.

•Eğitimler vererek çalışanlarımızın ve bayilerimizin gelişimini sağlamak.

•Çevreye ve doğaya karşı duyarlı olmak, doğal afetlerde görev almak ve toplumsal projeleri desteklemek.

_75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406 _75B8406